Känner du dig vilse? Lär dig orientera!

Orientering är absolut inte bara för de redan frälsta. Inte heller är det en sport som kräver massor av förberedelser och dyr utrustning för att komma igång med. Som nybörjare behöver man kanske inte ens se på orientering som en sport, utan som ett roligt sätt att få frisk luft, motion och en välbehövlig naturupplevelse.

För nog kan man behöva komma bort från hemmakontor och alarmerande löpsedlar. Det är minst sagt lätt att känna sig vilse i samhället idag, och vilket sätt vore bättre att möta den känslan på än genom att lära sig att hitta rätt? I kristider kan man också vilja känna anknytning till historien, och orientering är minst sagt en anrik sport. Den första orienteringstävlingen i Sverige anordnades redan år 1901 av Sundbybergs IK och sporten frodades sedan under hela det turbulenta 1900-talet. Den har absolut förutsättningar att göra detsamma under vårt nuvarande sekel.

Vad gör man egentligen?

Orientering handlar i grunden om att hitta från punkt A till punkt B med hjälp av karta och kompass. Kontrollpunkter (oftast små orange/vita-skärmar) placeras ut i terrängen och markeras på kartan. Sedan sticker orienteraren iväg och försöker efter bästa förmåga hitta alla kontroller, stämpla sitt orienteringskort för att visa att man varit på rätt plats, och ta sig tillbaka till startpunkten. Det låter kanske enkelt men kan vara nog så rafflande. Är pricken på kartan bredvid kontrollen där till vänster eller den där borta till höger? Är det värt att plumsa ned i träsket här eller går det helt enkelt fortare att gå runt?

Är det bara en fridfull skogsupplevelse?

Nej, verkligen inte. Orientering på elitnivå är en stenhård sport som ställer oerhört höga krav på utövarens fysiska och mentala styrka. Tävlingar anordnas däremot på alla nivåer och i så skilda åldersklasser som för 10-åringar upp till 90-åringar. Orientering blir vad du gör det till, vill du släppa lös din inre vinnarskalle har du alla möjligheter. Det finns dessutom flera spännande former av orientering, som stafett, nattorientering, skidorientering och mountainbike-orientering.

Jag vill! Hur börjar jag?

Du behöver först orientera dig i elementär kartläsning. På orienteringsförbundets hemsida Omaps finns kartor att köpa och studera. Därefter är ett bra sätt att komma igång att ta kontakt med din lokala orienteringsförening. Men kanske vill du börja med att pröva lite på egen hand? Då kan du delta i evenemang som exempelvis Motionsorientering.

Men rent praktiskt då? Vad behöver jag?

Du behöver ha bra kläder på dig, t.ex. långa ärmar och byxben (skogen rivs) och skor med bra grepp. Sedan behöver du stänga ned Google Maps på telefonen. Inga andra hjälpmedel än karta och kompass! (Men ta med dig telefonen ifall du springer vilse.) Sedan är du redo att ta dig an orienteringens fem grundmoment:

  • Förstå var du är på kartan och vart du ska.
  • Passa in kartan så den ”stämmer” med din omgivning. Höger på kartan ska vara till höger i verkligheten.
  • Välj och planera din väg till kontrollen.
  • Genomför planen, och stäm regelbundet av att du är på rätt väg!
  • Hitta och ta kontrollen, stämpla ditt kort.

Inte så komplicerat kan tyckas. Men det kan också vara en riktig utmaning, beroende på hur banan är upplagd. En riktigt rolig utmaning, vill säga!