Utrustning som behövs för orientering – För att komma igång och börja utöva orientering behövs det inte särskilt mycket utrustning. Orientering är en av de sporter som klassas som billiga att utöva just för att det inte behövs så mycket utrustning för att kunna börja med sporten. En del utrustning underlättar dock utövandet och förutom kartan är kompassen orienterarens bästa vän.
Speciell utrustning för orientering
Kompass
Utan en kompass blir det svårt att passa in orienteringskartan och på så sätt veta åt vilket håll man ens ska börja springa. Det finns kompasser i olika variationer där de vanligaste modellerna numera är tumkompassen och linjalkompassen. Detta är små kompasser som inte väger någonting och enkelt kan fästas runt tummen eller handleden för att vara lättillgängliga under orienteringen och på så sätt spara tid under rundan.
Pannlampa
Orientering kan utövas under stora delar av året, även de årstider när mörkret faller tidigt och då är det extra tacksamt med en pannlampa. Det är sällan, så gott som aldrig, en upplyst slinga som man orienterar vid. Möjligtvis att delar av sträckan kan korsa en del av ett elljusspår men för det mesta springer man i skogen och på mindre stigar där det även blir väldigt mörkt. En pannlampa behöver inte vara dyr eller stor, det finns flera bra modeller som inte väger så mycket men som ändå har en kraftig ljusstyrka.
Stämpelpinne
Detta behövs framförallt om du siktar på att tävla framöver. En elektronisk stämpelpinne registrerar de kontroller som ska passeras och registrerar även tiden som man varit där. Vid tävlingar avläses sedan denna stämpelpinne elektroniskt för att få fram ett resultat. Numera är det sällan som man använder de fysiska stämpelkorten vid tävlingar och det är därför smidigt att ha sin egen stämpelpinne för att slippa hyra.
Särskilda skor
När man orienterar kan man behöva korsa eländig terräng och sumpmarker, man kan behöva springa över våta klippor, hala rötter och varierat underlag. Skorna har en stor betydelse för att din orienteringsupplevelse ska bli så bra som möjligt. Det är att föredra att man använder ett par bekväma och fotriktiga skor som sitter stabilt på foten, därtill rekommenderas att skorna är vattentäta så att fötterna hålls torra i våta marker och regniga dagar. För att inte riskera att halka bör även sulans mönster vara grovt för bästa möjliga grepp. Det finns särskilda orienteringsskor med dubbar i för ännu bättre grepp.
Funktionella kläder
Vad gäller kläder är det viktigaste att de är bekväma och oömma. Till en början behövs inga speciella kläder för orientering utan man kan ta kläder som man har hemma och som man inte är alltför rädd om. Då man i många fall korsar snårig terräng blir kläderna i regel smutsiga och de kan även rispas sönder i buskage. Kläderna skyddar mot både väta, kyla och skador, därför är det av stor vikt att man bär heltäckande kläder, i alla fall byxor som täcker hela benen och en tröja som täcker bålen. Ju mer man orienterar desto mer anpassade kläder vill man ha och många som utövar orientering har därför kläder av mjuk och slitstark nylon.