Vad är Geocaching

Detta fenomen som verkligen blåst upp under senaste åren är en gigantisk skattjakt där människor gömmer små skatter, eller caches som de också kallas. Med en app kan andra personer sedan söka dessa skatter. Detta kan ske på en väldigt stor skala över hela världen eller en liten skala i närområdet. Det finns mer än troligt flera geocach positioner nära dig just nu. Du kan använda geocaching för att utforska närområdet, eller så kan det användas för att utforska nya miljöer som du aldrig varit vid förut.

Allt du behöver för att komma igång är en smartphone med lokalisering (GPS) aktiverad. Ladda ner appen som heter Geocaching, den går att ladda ner på både iOS och Android. I den appen kommer du se en karta med alla gömda geocacher i närområdet. Det finns väldigt många unika och kreativa sätt som folk har skapat geocaches och det kan vara riktigt klurigt ibland att hitta dem. De flesta geocaches innehåller någon sorts papper eller logbok som du skriver ditt namn på, som ett bevis för att du hittat den. Sen får du se till att stänga igen ordentligt och gömma geocachen igen så att nästa person också kan känna utmaningen och lyckan av att hitta den.

I appen går det ibland också att se ledtrådar för att hitta de gömda skatterna. Och du kan själv skapa egna skatter ifall du känner dig kreativ. Det kan vara så att du vet ett område nära dig som du vill att flera personer ska besöka och utforska. Men det kan även vara så att du fått en briljant idé om hur du kan gömma en klurig geocach med en smart ledtråd för att utmana personer.

En stor del av att hålla på med denna hobbyn handlar om att de ska gå att gömma ordentligt så att endast de som verkligen letar efter cachen kommer hitta den i framtiden. Så är det mitt inne i en stad, håll utkik så att ingen som inte är en del av hobbyn ser var gömstället är. Ibland kan det vara något så litet som en kork till en flaska och ibland stort som en låda gömt under granris i skogen. En viktig sak är också att respektera personerna som har skapat skatten och deras idé. Vissa ger bort ett litet pris och då är det tydligt signalerat medans vissa bara vill att du skriver ditt namn och gömmer den åter igen. Så för att detta ska vara en givande hobby – kom ihåg att gömma skatten igen!

Lämna en kommentar